T
w
o
S
t
e
p
s
A
h
e
a
d

CMS Custom sau Wordpress?

Comparatie in paralel a celor doua alternative de a-ti administra continutul WEB, open source sau platforma personalizata.

La baza intregului continut dintr-un site se afla o platforma de administrare sau un CMS (Content Management System), cel care inglobeaza si ofera posibilitati multiple de editare a tuturor informatiilor din cadrul website-ului. Acest rol pe care il are in procesul de dezvoltare il transforma intr-un factor esential care ar putea influenta in diferite moduri evolutia ulterioara a site-ului. De aceea, decizia de folosi un CMS personalizat (custom) sau unul open source de tipul Wordpress devine una extrem de importanta atat pentru firma specializata cat si pentru contractant.

Dezvoltarea impresionanta din ultimii ani a tuturor functionalitatilor din cadrul platformei Wordpress o transforma aparent in alegerea evidenta in momentul in care decideti sa realizati un site propriu, mai ales atunci cand este vorba despre un site de prezentare a serviciilor si mai putin un magazin online. Cert este ca, atat o platforma custom cat si una Wordpress prezinta o serie de avantaje si dezavantaje care le definesc influenta ulterioara asupra site-ului.

In prima faza, putem stabili ca si beneficii de baza ale CMS-urilor custom:

- Flexibilitate si performanta superioara. Platforma personalizata poate fi ajustata si optimizata in conformitate cu cele mai mici detalii ale cerintelor legate de site.

- Administrare facila - o platforma Open Source presupune din start o serie de functionalitati generale, pentru a conferi o aplicabilitate pe arii vaste a acesteia iar unele din aceste functionalitati pot ingreuna pentru utilizator procesul de administrare a continutului. Pe de alta parte, un CMS personalizat este conceput ideal doar pentru ceea ce aveti nevoie.

- Costuri minime de intretinere - platformele Wordpress necesita servicii externe de administrare ceea ce pe termen lung conduce spre cheltuieli suplimentare fata de un CMS custom care este proiectat inca de la inceput strict doar pe functionalitatile necesare site-ului respectiv.

In industria dezvoltatorilor de website-uri, in ciuda faptului ca domeniul a avansat intr-un mod impresionant iar aceasta metoda de prezentare a serviciilor si produselor se perfectioneaza de la an la an, inca exista semnul de intrebare care planeaza asupra platformei de administrare folosite in momentul implementarii.

Wordpress-ul detine in momentul acesta avantajul renumelui si al popularitatii, insa caracteristicile care il fac sa fie cea mai folosita platforma de administrare sunt cele care tin de intuitivitatea pe care o confera functionalitatile sale utilizatorului:

  1. Utilizarea sa presupune cunostinte minime de administrare site-uri punand foarte mult acces pe simplitate si usurinta de acces.

  2. Detine cea mai variata gama de module, plugin-uri si teme dedicate, distribuite in mod gratuit.

  3. Chiar daca a ajuns la un nivel extrem de avansat, in urma numeroaselor update-uri, Wordpress se afla in orice moment intr-o dezvoltare continua, beneficiind atat de feedback-ul utilizatorilor cat si de expertiza oamenilor de specialitate din domeniu.

  4. Actualizarea platformei se realizeaza in mod automat neexistand riscul sa detii o varianta care nu poate suporta toate functionalitatile de care poti dispune.

  5. Dispune de toate avantajele si serviciile gratuite specifice unui CMS open source.                                              

Pe de alta parte, toate aceste beneficii pot fi puse in balanta cu o serie de dezavantaje intalnite in momentul in care lucrezi intr-un site administrat in Wordpress:                                                                                              

  1. Fiind o platforma open source, toate informatiile confidentiale precum codul sursa sunt accesibile tuturor celor care vor sa va afecteze structura site-ului.                                                                                           
  2. Sistemele sale precare de centralizare si administrare a informatiilor si a bazelor de date foarte vaste nu avantajeaza site-urile mai complexe de tipul imobiliare, anunturi sau piese auto.                                            
  3. Folosirea neadecvata a plugin-urilor puse la dispozitie conduce spre cresterea vitezei de incarcare si spre un consum enorm de memorie, mai ales atunci cand nu este folosit in scopul pentru care a fost creat initial, si anume blog.                                                                                                                                                 
  4. Ideea de a construi intreg site-ul din plugin-uri poate fi una neeficienta, datorita surselor neprofesionista din care sunt preluate aceste module. De asemenea, acest lucru poate avea ca si consecinta riscuri de securitate pentru toate informatiile stocate din cauza codului provenit din numeroase plugin-uri.                                      
  5. Din cauza securitatii ineficiente de care dispune, Wordpress-ul este unul din soft-urile online cele mai atacate din punct de vedere informatic.

In cele mai multe cazuri, platformele personalizate sunt intimidante in prima faza, din cauza functionalitatilor mai complexe destinate specialistilor din IT, insa dupa momentul finalizarii acesteia, CMS-ul custom devine o modalitate extrem de facila pentru orice tip de utilizator venind in acelasi timp si cu uriasul avantaj al principiilor de functionare dedicate exclusiv site-ului respectiv.

Principalele beneficii oferite de o astfel de platforma sunt reprezentate de:

- Conceptul sau in detaliu se muleaza perfect pe cerintele si dorintele clientului referitoare la proiect si este exclusa din start nevoia improvizarii pe parcurs, asa cum se intampla in cazul utilizarii platformei Wordpress.

- Dispune de o viteza de incarcare superioara si de o capacitate de stocare mult mai rapida, datorita lipsei unor plugin-uri care sa ingreuneze acesti parametri.

- Setarile de securitate din cadrul platformei sunt mult mai eficiente, devenind practic inaccesibil oricarui tip de virus si persoanelor care pot afecta functionalitatile site-ului sau pot prelua date din bazele de informatii disponibile.

- Chiar daca Wordpress-ul ofera o multitudine de module care te pot ajuta sa rezolvi rapid anumite task-uri, platforma personalizata dispune de anumite unelte in framework prin intermediul carora poti creea intr-un mod mult mai eficient functionalitatile dorite, cele care vor viza direct rezolvarea problemei intampinate.

- Soft-urile de tip custom dispun de o capacitate nelimitata de imbunatatire si de progresare in cadrul functionalitatilor sale si a dezvoltarii de noi module.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord